Поиск толкования / значения слов

Введите слово в форму поиска, чтобы найти его значение

Например: город энергия релакс вариативный Москва

Значение слова еси

Еси в словаре кроссвордиста

еси

ес`и, устар. форма 2 л. ед. ч. глаг. быть

Словарь русского языка Лопатина
еси

еси, устар. форма 2 л. ед. ч. глаг. быть

Полный орфографический словарь русского языка
еси

женское имя

Викисловарь
Примеры употребления слова еси в тексте

Ты еси и в поле, ты еси и в доме, в пути еси, и в дороге еси, на небесех еси и на земле еси: днесь мя заступи и от всякого зла оборони.

Чудящеся убо о сем и ярящеся на таковое твое дерзновение, идоша к волхву некоему, велию силу от сатаны в себе имевшему, просяще его, да отмстит безчестие бога их; он же, слеп сый душею, не ведая силы, в тебе обитающия, покушашеся привидении различными тебе устрашити и на тя народ подвигнути: обаче сам окаянный погрузися в море и тамо погибе, безсильным бывшим бесом спасти его, ты бо воспретил еси им именем Иисуса Христа Сына Божия, Егоже прослави народ, чудесе свидетель, воспев: Аллилуиа.Икос 8 Весь исполнен быв любве Божественныя, явился еси вместилище даров Святаго Духа: будущая прорицал еси, отстоящая, яко близ сущая, возвещал еси, недужныя исцелял еси, жене игемона на острове Патмосе, в болезни рождения страждущей, едва на праг дому ея вступив, облегчение даровал еси.

Приидите, о друзи, поклонимся молящеся о болящем Божии Матери, Та бо имеет власть недужная исцеляти, со безмездникома вкупе духовным невидимо помазающе маслом.Кондак по 6-й песни, глас 3-йДушу мою, Господи, во грехах всяческих, и безместными деяньми люте разслабленну, воздвигни божественным си человеколюбием, якоже и разслаб леннаго воздвигл еси древле, да зову Ти спасаем: щедрый Христе, даждь ми исцеление.Ирмос: Иже руки Своея горстию содержай концы, Иисусе Боже, Иже Отцу собезначальный, и Духу Святому совладычествуя всяко плотию, явился еси, недуги исцеляя, и страсти очистил еси, слепца просветил еси, и раслабленнаго словом Божественным совоставил еси, сего право ходяща сотворив и одр повелел еси на раму взяти.

Аминь.Апостолу Андрею Первозванному30 ноября (13 декабря)Первозванне апостоле Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, Церкве последователю верховный, всехвальне Андрее!Славим и величаем апостольския труды твоя, сладце поминаем твое благословенное к нам пришествие, ублажаем честная страдания твоя, яже за Христа претерпел еси, лобызаем священныя мощи твоя, чтим святую память твою и веруем, яко жив Господь, жива же и душа твоя, и с Ним во веки на Небеси пребываеши, идеже и нас любовию твоею не оставляеши, якоже возлюбил еси отцы наша, егда Духом Святым прозрел еси земли нашея ко Христу обращение.Веруем же, яко и молиши о нас Бога, зря во свете Его вся нужды наша.

Радуйся, Иоанне апостоле, наперсниче Христов и Богослове.Кондак 9 Всякое беззаконие истребляя ревностно от среды людей, к нимже послан был еси, обличил еси прельщение идолопоклонников, иже почитаху беса, во образе волка превелика людем являвшегося, и многия от них к вере Христове привел еси: таже капище Вакхово молитвою твоею разрушил еси, и волхва Нукиана вкупе с домашними его к покаянию чудесы твоими обратил еси.

Преславная воистину есть пресветлого вашего царского величества на враги победа, понеже, ревнующе по благочестивой вере, не пощадил еси своея царския главы, не предпочел еси своего угодия, но, оставя множицею свой царский престол и презревше своея царския палаты, изшел еси пред нами на враги наша и сам возжелал еси поборати по нас, прямых подданных своих.

Ты простерл еси небо яко кожу, Ты утвердил еси землю на водах, Ты оградил еси море песком, Ты ко отдыханием воздух пролиял еси.

Небо, яко возсияла еси Солнце правды; рай, яко прозябла еси цвет нетления; Деву, яко пребыла еси нетленна; чистую Матерь, яко имела еси на святых Твоих объятиях Сына, всех Бога, Того моли спастися душам нашим.

Сего ради «сын громов» от Господа наречен был еси и Тому возопил еси: Аллилуиа.Икос 2 Разумом истиннаго богопознания озаряя твою душу, шествовал еси вослед Благаго Учителя твоего, поучаяся из уст Его исходящей премудрости, и совершеннаго ради твоего незлобия и девственнаго целомудрия был еси возлюблен Христом Господом твоим.

Цитаты со словом еси

Джеральд: Отче наш, иже еси на небеси

Эй, Арнольд!

О светло светлая и украсно украшена земля Руськая! и многыми красотами удивлена еси: озеры многыми удивлена еси, реками и кладязьми месточестьними горами крутыми, холми высокыми, дубравоми чистыми, польми дивными, зверьми разлычными, птицами бещислеными, городы великыми, селы дивными, винограды обителными, домы церковьными, и князьми грозными, бояры честными, вельможами многами. Всего еси испольнена земля Руская, о прававерьная вера християньская! Отселе до угор и до ляхов, до чахов, от чахов до ятвязи, и от ятвязи до литвы, до немець, от немець до корелы, от корелы до Устьюга, где тамо бяху тоимици погании и за дышючим морем, от моря до болгар, от болгар до буртас от буртас до чермис, от чермис до моръдви, — то все покорено было богом крестияньскому языку поганьскыя страны великому князю Всеволоду, отцю его Юрью, князю кыевьскому, деду его Володимеру и Манамаху

Русь

На другий же месяць увидех горы Ефиопскыа, ту же людие вси воскричаша: „Олло перводигер, олло конъкар, бизим баши мудна насинь больмышьти“, а по-рускыи языком молвят: „Боже осподарю, боже, боже вышний, царю небесный, зде нам судил еси погибнути!“

Русь

Отец и брат мне был старейшей Юсуф князь, и от тово от Юсуфа тебя для отстал есми, и от племени есми отстал тебя же для, и от сынов своих отстал тебя ж для. А молвили мне: ты деи будешь русин! — да потому от меня отстали. Учинил еси меня в укоре недругом моим.

Русин

О, Днепре Словутицю! Ты пробилъ еси каменныя горы сквозѣ землю Половецкую

Слово о полку Игореве

Доне, Доне, быстрая река, прорыла еси ты каменные горы и течеши в землю Половецкую.

Задонщина

Доне, Доне, быстрая река, прорыла еси ты каменные горы и течеши в землю Половецкую (Задонщина)

Дон

О, Днепре Словутицю! Ты пробилъ еси каменныя горы сквозѣ землю Половецкую (Слово о полку Игореве)

Днепр

А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Ю Я